Έχω κυτταρίτιδα!

Έχω κυτταρίτιδα!

Ναι, αλλά έχεις  και το όπλο για να την πολεμήσεις. Το όνομα του: μάλαξη!

Αχ, αυτή η όψη φλούδας πορτοκαλιού στα πόδια μας, στους μηρούς, στα μπράτσα, στην κοιλιά μας, πόσο μας ενοχλεί! Και πόσο μας ρίχνει…. Κι όμως, το ξέρουμε πως ακόμα και η Giselle έχει …κυτταρίτιδα! Άρα, εσύ ούτε η μόνη γυναίκα στον κόσμο είσαι, ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία, με κυτταρίτιδα! Θα το αντιμετωπίσεις μια χαρά το θέμα. Θα το πολεμήσεις το πρόβλημα. Πώς; Μα, αφού μάθεις τα πάντα γι’ αυτό!

Τι είναι η κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα είναι μια διαταραχή της φυσιολογικής λειτουργίας του συνδετικού επιδερμικού ιστού που περιβάλλει σαν μεμβράνη τον μυϊκό ιστό. Εμφανίζεται συνήθως στους γλουτούς, στους μηρούς, στο εσωτερικό των χεριών, στην  κοιλιά και στην  εσωτερική πλευρά των γονάτων.

Και βέβαια εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες, ενώ τα αίτια είναι  ορμονικά. Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται, κυρίως, σε δύο σημαντικές περιόδους  της ζωής μιας γυναίκας: στην εφηβεία και στην κλιμακτήριο. Επίσης, σημαντική και επικίνδυνη περίοδος στη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας είναι η εγκυμοσύνη.

Αιτίες που ευνοούν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας είναι η κακή διατροφή, όπως τα λίπη, η ζάχαρη και το άμυλο, η έλλειψη άσκησης, ο παράγοντας κληρονομικότητα, η υπερβολική χρήση οινοπνεύματος ή τσιγάρου. Επίσης, τα στενά ρούχα ή τα ψηλά τακούνια εμποδίζουν τη σωστή κυκλοφορία του αίματος και δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Γενικά κάθε αιτία που συγκρατεί περισσότερο λίπος, νερό και τοξίνες στο σώμα μπορεί να δημιουργήσει ή να αυξήσει τη δημιουργία της κυτταρίτιδας.

Με ποιους τρόπους μπορείς να αντιμετωπίσεις την κυτταρίτιδα;

Να σου το πω…ωμά! Ξέχνα τα μηχανήματα! Ένα είναι το μυστικό όπλο για να καταπολεμήσεις την

Κυτταρίτιδα κι αυτό δεν είναι άλλο από τη ΜΑΛΑΞΗ!

Η μάλαξη βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Αυξάνει τον όγκο του αίματος στην μαλασσόμενη περιοχή διευκολύνοντας την ανταλλαγή των υγρών ανάμεσα στους ιστούς. Είναι ένας τρόπος ο οποίος διευκολύνει την απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό, ενώ η υπεραιμία που δημιουργείται επιταχύνει τον μεταβολισμό. Έτσι, η μάλαξη βοηθά ουσιαστικά στη μείωση του όγκου των λιποκυττάρων. Βοηθά να γίνει επιπλέον στόχευση και σωστή παροχέτευση της λέμφου και να μειωθεί το οίδημα, το οποίο συνυπάρχει με την κυτταρίτιδα. Για να έχει καλύτερα αποτέλεσμα τόσο στην χαλάρωση όσο στην κυτταρίτιδα ή στο τοπικό πάχος καλό είναι να συνδυάζεται με τα κατάλληλα αιθέρια έλαια (όπως το Slimming Essence της Urbane Skin), η επιλογή των αιθέριων ελαίων έχει μεγάλη σημασία επειδή εκτός των πολλαπλών ιδιοτήτων τους ορισμένα από αυτά έχουν την ικανότητα να διαλύουν τις κρυσταλλικές και τις κολλώδεις τοξίνες αντίστοιχα.

Βέβαια, υπάρχει και η ηλεκτροθεραπεία – Μία από τις πιο σημαντικές μεθόδους για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας είναι η ηλεκτροθεραπεία. Ουσιαστικά πρόκειται για τεχνική που διοχετεύεται στις πάσχουσες περιοχές με την μορφή θερμικής, μηχανικής ή ηλεκτρικής ενέργειας βελτιώνοντας έτσι το λεμφικό, αγγειακό, φλεβικό, αρτηριακό, μυϊκό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Θεραπείες που πραγματοποιούνται στα ινστιτούτα αισθητικής είναι π.χ. η μυϊκή ενδυνάμωση, οι ραδιοσυχνότητες και οι προϊοντικές θεραπείες σε συνδιασμό με θερμότητα ή θερμοκουβέρτα.

Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε την άσκηση! Με τη γυμναστική τονώνονται οι μύες ώστε να έχουμε μυϊκή και επιδερμική σύσφιξη και έτσι να έχουμε βελτίωση της κυτταρίτιδας. Ταυτόχρονα, αποβάλλονται οι επιβλαβείς τοξίνες. Οι ασκήσεις που ενδείκνυνται για την κυτταρίτιδα είναι αυτές που κατατάσσονται στις αερόβιες όπως το βάδισμα, το τρέξιμο, η ποδηλασία,  ο χορός και το κολύμπι.

Η ισορροπημένη διατροφή – είναι ακόμα ένας σύμμαχος σου, στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Οι υποθερμιδικές δίαιτες βοηθούν μεν, στην μείωση λιπώδους ιστού,  η κυτταρίτιδα όμως,  δεν υποχωρεί. Για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας προτιμότερο είναι να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές:

  • Μειωμένη πρόσληψη κορεσμένου (ζωϊκού ) λίπους.

  • Αυξημένη κατανάλωση νερού (10 -15 ποτήρια νερό ημερησίως)

  • Μείωση απλών σακχάρων, όπως ζάχαρη, γλυκά, γλυκαντικές ουσίες και αύξηση των σύνθετων σακχάρων όπως είναι τα φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

  • Περιορισμός των τροφών που προκαλούν κατακράτηση όπως το αλκοόλ και το νάτριο. Αντίθετα συνιστώνται οι τροφές πλούσιες σε κάλιο (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια.)

  • Τέλος, κάθε είδους σωματική άσκηση και κίνηση βοηθάει στην καύση των θερμίδων και στην καλύτερη εμφάνιση του σώματος μας.

Αν θυμάσαι, αλλά αν, παράλληλα, εφαρμόσεις και στην πράξη όλα όσα διάβασες, θα είσαι ΕΣΥ το καλοκαίρι η θεά της παραλίας!