ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

Κατ’ αρχήν Dont panic! Ακόμα και η Giselle έχει …κυτταρίτιδα! Άρα, εσύ ούτε η μόνη γυναίκα στον κόσμο είσαι, ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία! Θα το αντιμετωπίσεις μια χαρά το θέμα, αφού μάθεις τα πάντα γι αυτό!

 • Τι είναι η κυτταρίτιδα και πως δημιουργείται;

Η κυτταρίτιδα είναι μια διαταραχή της φυσιολογικής λειτουργίας του συνδετικού επιδερμικού ιστού που περιβάλλει σαν μεμβράνη τον μυϊκό ιστό. Η βασική αιτία της δημιουργίας της κυτταρίτιδας είναι η διαταραχή του μεσοκυττάριων υγρών. Όσο πιο φυσιολογική είναι η σύσταση των μεσοκυττάριων υγρών, τόσο ο συνδετικός ιστός διατηρείται πιο εύκαμπτος, ελαστικός και υγιής. Επιπρόσθετα, στη σύσταση των μεσοκυττάριων υγρών οφείλεται και η σωστή διακίνηση και ανταλλαγή μεταξύ τριχοειδών αγγείων και κυττάρων. Υπεύθυνα για τη φυσιολογική αυτή ανταλλαγή είναι οι ορμόνες και τα ένζυμα.

Η κυτταρίτιδα εκδηλώνεται κλινικά με:

 • Τοπική αύξηση λίπους

 • Αύξηση του όγκου των λιποκυττάρων

 • Συσσώρευση νερού και τοξινών

 • Ανεπάρκεια της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου

 • Εμφανίζεται συνήθως στους γλουτούς, στους μηρούς, στο εσωτερικό των χεριών, στην κοιλιά και στην εσωτερική πλευρά των γονάτων.

Ποιοι παράγοντες ευνοούν την εμφάνισης της κυτταρίτιδας;

Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες ενώ τα αίτια είναι ορμονικά. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς, των όρχεων και του υγρού σωματίου παράγουν την έκκριση των ενζύμων, τα οποία διευκολύνουν τη διακίνηση του μεσοκυττάριου υγρού. Οποιαδήποτε αιτία που προκαλεί υπερέκκριση των οιστρογόνων, συνδυασμένη πολλές φορές και με υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να προκαλέσει κυτταρίτιδα. Στις γυναίκες οι περιπτώσεις που μπορεί να προκληθεί υπερέκκριση οιστρογόνων είναι οι δύο σημαντικές περίοδοι της ζωής της: η εφηβεία και η κλιμακτήριος. Επιπρόσθετα, σημαντική και επικίνδυνη περίοδος στη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας είναι η εγκυμοσύνη. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα της κυήσεως, ο οργανισμός κατακλύζεται από οιστρογόνα, ορμόνες οι οποίες ευνοούν την κατακράτηση υγρών. Επίσης, άλλος ένας παράγοντας είναι και η χρήση των αντισυλληπτικών χαπιών καθώς είναι υπεύθυνα για μια υπερβολική έκκριση οιστρογόνων, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην εγκυμοσύνη. Στις περιπτώσεις που η κυτταρίτιδα εμφανίζεται και στους άνδρες συνήθως υπάρχει μια αρχική ανεπάρκεια, η οποία προκαλείται από μειωμένη έκκριση ανδρογόνων και υπερβολική έκκριση οιστρογόνων από τους όρχεις ή από τα επινεφρίδια.

Άλλες αιτίες που ευνοούν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας είναι η κακή διατροφή όπως τα λίπη, η ζάχαρη και το άμυλο, η έλλειψη ασκήσεως, ο παράγοντας κληρονομικότητα, η υπερβολική χρήση οινοπνεύματος ή τσιγάρου ή κάποια άλλη μεγάλη και ριζική αλλαγή στην ζωή του πάσχοντος που συνοδεύεται από ισχυρή συγκίνηση. Επίσης, τα στενά ρούχα ή τα ψηλά τακούνια εμποδίζουν τη σωστή κυκλοφορία του αίματος και δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Γενικά κάθε αιτία που συγκρατεί περισσότερο λίπος, νερό και τοξίνες στο σώμα μπορεί να δημιουργήσει ή να αυξήσει τη δημιουργία της κυτταρίτιδας.

Ποιοι είναι οι τύποι της κυτταρίτιδας;

 1. Σκληρή κυτταρίτιδα –Κατακράτηση λίπους –Εντοπίζεται συνήθως σε γυναίκες που είναι αδύνατες και έχουν σχέση με τον αθλητισμό.
 2. Μαλακή κυτταρίτιδα – Κατακράτηση ύδατος – Εντοπίζεται σε γυναίκες παχύσαρκες σε συνδυασμό με έλλειψη κίνησης και άσκησης.
 3. Συσχετισμένη – Κατακράτηση λίπους και ύδατος.

Η κυτταρίτιδα μπορεί να χαρακτηριστεί σε στάδια ή και σε κρυσταλλική ή κολλώδη ανάλογα με τις τοξίνες που συσσωρεύονται στον οργανισμό. Ο τρόπος απομάκρυνσης των τοξινών και η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας μπορεί να διαφέρει λογα τον τύπο και το στάδιο που βρίσκεται. Απαιτείται προσοχή στη διάγνωση διότι πιθανόν να πρόκειται για μια απλή χαλάρωση που προκλήθηκε λόγω απώλειας βάρους ή έλλειψης κίνησης.

Με ποιους τρόπους μπορείς να αντιμετωπίσεις την κυτταρίτιδα;

1. Μάλαξη μάλαξη βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Αυξάνει τον όγκο του αίματος στην μαλασσόμενη περιοχή διευκολύνοντας την ανταλλαγή των υγρών ανάμεσα στους ιστούς. Είναι ένας τρόπος ο οποίος διευκολύνει την απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό, ενώ η υπεραιμία που δημιουργείται επιταχύνει τον μεταβολισμό. Έτσι, η μάλαξη βοηθά ουσιαστικά στη μείωση του όγκου των λιποκυττάρων. Βοηθά να γίνει επιπλέον στόχευση και σωστή παροχέτευση της λέμφου και να μειωθεί το οίδημα, το οποίο συνυπάρχει με την κυτταρίτιδα. Για να έχει καλύτερα αποτέλεσμα τόσο στην χαλάρωση όσο στην κυτταρίτιδα ή στο τοπικό πάχος καλό είναι να συνδυάζεται με τα κατάλληλα αιθέρια έλαια(όπως π.χ. το Slimming Bath Essence της Bio Jouvance Paris), η επιλογή των αιθέριων ελαίων έχει μεγάλη σημασία επειδή έκτος των πολλαπλών ιδιοτήτων τους ορισμένα από αυτά έχουν την ικανότητα να διαλύουν τις κρυσταλλικές ή τις κολλώδεις τοξίνες αντίστοιχα.

2. Ηλεκτροθεραπεία – Μία από τις πιο σημαντικές μεθόδους για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας είναι η ηλεκτροθεραπεία. Ουσιαστικά πρόκειται για τεχνική που διοχετεύεται στις πάσχουσες περιοχές με την μορφή η θερμικής, μηχανικής ή ηλεκτρικής ενέργειας βελτιώνοντας έτσι το λεμφικό, αγγειακό, φλεβικό, αρτηριακό, μυϊκό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Θεραπείες που πραγματοποιούνται στα ινστιτούτα αισθητικής είναι π.χ. η μυϊκή ενδυνάμωση, οι ραδιοσυχνότητες και οι προϊόντικες θεραπείες σε συνδυασμό με θερμότητα (θερμοκουβέρτα κ.α.)

3. Άσκηση – Με τη γυμναστική τονώνονται οι μύες ώστε να έχουμε μυϊκή και επιδερμική σύσφιξη με αποτέλεσμα την βελτίωση της κυτταρίτιδας. Ταυτόχρονα, αποβάλλονται οι επιβλαβείς τοξίνες. Οι ασκήσεις που ενδείκνυνται για την κυτταρίτιδα είναι αυτές που κατατάσσονται στις αερόβιες όπως το βάδισμα, το τρέξιμο, η ποδηλασία, ο χορός και το κολύμπι.

4. Ισορροπημένη διατροφή –Οι υποθερμιδικές δίαιτες βοηθούν στην του μείωση λιπώδους ιστού ενώ η κυτταρίτιδα δεν υποχωρεί. Για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας προτιμότερο είναι να ακολουθούνται οι παρακάτω συμβουλές:

 • Μειωμένη πρόσληψη κορεσμένου (ζωϊκού ) λίπους.

 • Αυξημένη κατανάλωση νερού (10 -15 ποτήρια νερό ημερησίως)

 • Μείωση απλών σακχάρων(ζαχαρη, γλυκά, γλυκαντικές ουσίες)και αύξηση των σύνθετων σακχάρων όπως είναι τα φρούτα, λαχανιά και τα όσπρια.

 • Περιορισμός των τροφών που προκαλούν κατακράτηση όπως το αλκοόλ και το νάτριο. Αντίθετα συνιστάται οι τροφές πλούσιες σε κάλιο.(φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια)

 • Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας – κάθε είδους σωματική κίνηση βοηθάει στην καύση των θερμίδων και στην καλύτερη εμφάνιση του σώματος μας.

 1. Καλλυντικά προϊόντα – Η χρήση καλλυντικών προϊόντων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου εξομαλύνει το πρόβλημα. Τα εξειδικευμένα προϊόντα που συνδυάζουν δραστικές ουσίες με ιδιαίτερα ενεργά εκχυλίσματα αποτελούν μία ασφαλή λύση για το πρόβλημα της κυτταρίτιδας. Η επιλογή αυτών που περιέχουν ενυδατικούς, αντιοξειδωτικούς και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες με λιποδιαλυτική δράση αυξάνουν τη αιματική κυκλοφορία. Για εμφανή αποτελέσματα, η χρήση τους πρέπει να γίνεται καθημερινά, μετά το μπάνιο ή το ντους. Ενδείκνυται και η συχνή απολέπιση της επιδερμίδας.

Υπάρχουν όμως και δυο αγαπημένα εκχυλίσματα που χρησιμοποιεί η Urbane Skin και σε βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Το ΑΒΟΚΑΝΤΟ και η ΚΑΝΕΛΛΑ

ΑΒΟΚΑΝΤΟ: Εκχύλισμα από αβοκάντο είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα, τα οποία βελτιώνουν την υγεία και την πυκνότητα της επιδερμίδας. Το αβοκάντο διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, ενώ πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι βοηθά τον οργανισμό να κάψει λίπος. Επίσης είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, και βιταμίνη Ε, που ενισχύει την υφή του δέρματος. Ένα προϊόν με υψηλή συγκέντρωση αβοκάντο είναι το Avocado Body Lotion της Bio Jouvance Paris.

ΚΑΝΕΛΛΑ: Η κανέλλα είναι θερμαντική ενώ τονώνει και βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος που αποτελεί ένα σημαντικό αίτιο στην εμφάνισή της κυτταρίτιδας. Το προϊόν της Bio Jouvance Paris, Thermo-Active Cellulite Cream είναι ιδανικό για περιπτώσεις κυτταρίτιδας.

Εφαρμόζεται με απλή επάλειψη και μάλαξη ή και με χρήση υπερήχου ή σε συνδυασμό με θερμότητα.