Λεύκανση: Η χειμωνιάτικη θεραπεία λάμψης!

Οι πανάδες και οι δυσχρωμίες στην επιδερμίδα του προσώπου είναι ένα από τα συχνότερα θέματα ομορφιάς που απασχολούν τη σύγχρονη γυναίκα που προσέχει τον εαυτό της. Το θέμα σχετίζεται με τη μελανίνη, μία χρωστική ουσία η οποία έχει ως στόχο την προστασία των δερματικών κυττάρων από βλάβες και μεταλλάξεις. Όταν η μελανίνη διαταραχτεί για οποιδήποτε λόγο, είτε εξαιτίας κάποιου ερεθίσματος (ορμονικές διαταραχές, υπερέκθεση σε ακτινοβολία UV φυσική ή τεχνητή, όπως ο ήλιος, το solarium, οι λάμπες φθορίου, υπερβολική θερμότητα, τραυματισμός του δέρματος, όπως η ακμή ή τυχόν σημάδια ή πληγές), τότε ο μηχανισμός των μελανοκυττάρων τίθεται σε εγρήγορση και παράγει αυξημένες ποσότητες μελανίνης για να προστατεύσει την επιδερμίδα.
Το αποτέλεσμα είναι οι πανάδες να συγκεντρώνονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας και έτσι να είναι πιο ορατές.
Προκαλούνται κυρίως το καλοκαίρι λόγω της ηλιοφάνειας και της υπερέκθεσης της επιδερμίδας στον ήλιο. Τότε είναι που γίνονται αντιληπτές, μας ενοχλούν αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά εκτός φυσικά από την καθημερινή χρήση αντηλιακού προϊόντος! Τους χειμερινούς μήνες οι δυσχρωμίες και οι πανάδες “φαίνεται να εξαφανίζονται”, αφού, λόγω της μειωμένης ηλιοφάνειας, δεν έχουμε την επιπρόσθετη εναπόθεση μελανίνης σε όλο το εύρος της επιδερμίδας προκειμένου εκείνη να προστατευτεί. Μην ξεγελιέστε όμως δεν φεύγουν από μόνες τους ενώ συστήνεται θεραπεία λεύκανσης για να μην επανεμφανιστούν δριμύτερες το καλοκαίρι.
Πλέον η κοσμητική αισθητική έχει αρκετά «εργαλεία» στα χέρια της για να αντιμετωπίσει τις δυσχρωμίες και τις πανάδες, και η πιό κατάλληλη περίοδος γι αυτό είναι οι κρύοι μήνες του χειμώνα. Το δέρμα τότε εκτίθεται ελάχιστα στον ήλιο άρα οι θεραπείες Λεύκανσης & Λάμψης είναι ακίνδυνες και πολύ αποτελεσματικές.

Θεραπείες Bright, Light, White
Ε: Πώς μπορεί κανείς να απαλλαγεί από τις πανάδες και να αποκτήσει λαμπερή επιδερμίδα;
Α: Η επιστήμη και η κοσμητολογία έχει εξελιχθεί πολύ στην αντιμετώπιση των πανάδων εφαρμόζοντας σύγχρονες απολεπιστικές μεθόδους που απομακρύνουν τα επιφανειακά κύτταρα της επιδερμίδας και αποβάλλουν την περίσσεια μελανίνη που παράγει ο οργανισμός.
Μερικές από τις μεθόδους είναι τα οξέα φρούτων AΗΑ & ΒΗΑ, τα χημικά peelings, το διάσημο Jessner’s Peel και η “έξυπνη” μηχανική απολέπιση με τη μέθοδο της δερμοαπόξεσης διαμαντιού. Συνδιάζονται με ασφαλείς λευκαντικούς ορούς, προϊόντα που περιέχουν βιταμίνη Α και την αγαπημένη μας Βιταμίνη C -που προσφέρει πολλαπλά ωφέλη, ενισχύοντας έτσι την κυτταρική ανανέωση και την ανάπλαση του δέρματος.

Ε: Πως μπορούμε να προστατευτούμε;
Α: Η χρήση του σωστού αντιηλιακού προϊόντος κρίνεται απαραίτητη όλο τον χρόνο και θα πρέπει να προσαρμόζεται στον τύπο δέρματος αλλά και στο χρόνο έκθεσης της επιδερμίδας στον ήλιο. Επίσης, η έκθεση στον ήλιο τις ώρες αιχμής (10πμ – 16μμ) καλό είναι να αποφεύγεται. Να θυμάστε τη χρήση καπέλου, γυαλιών ηλίου και ανοιχτόχρωμου ρουχισμού καθ΄ότι παρέχουν σημαντική προφύλαξη καθόλη τη διάρκεια της έκθεσής της επιδερμίδας στην ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης σε άτομα με προδιάθεση υπερμελάνωσης που οδηγεί στη δημιουργία πανάδων, η χρήση προϊόντων με αναστολείς μελανινογένεσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προστατεύει και προλαμβάνει τη δημιουργία δυσχρωμιών.

Ο ρόλος του αντηλιακού
Ζούμε και κινούμαστε καθημερινά σε μια χώρα που έχει ηλιοφάνεια ακόμα και τους χειμερινούς μήνες. Είναι λοιπόν απαραίτητη η προστασία με αντηλιακό προϊόν καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου και κυρίως απ’όσους κινούνται στην ύπαιθρο, στην πόλη ή κάνουν χειμερινά σπόρ. Για να γίνει περισσότερο κατανοητός ο ρόλος του αντηλιακού, θα περιγράψουμε τι συμβαίνει στο δέρμα κατά την έκθεση στον ήλιο και στις ακτίνες UVB-UVA.
Οι ακτίνες UVB είναι εκείνες που προκαλούν κοκκινίλες, ερεθισμό, και τέλος έγκαυμα. Είναι πιο έντονες τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς και τις μεσημεριανές ώρες.
Οι ακτίνες UVA έχουν σταθερή παρουσία όλο τον χρόνο, η ένταση τους αυξάνεται ανάλογα με την ένταση του ηλιακού φωτός, είναι πιο διεισδυτικές και προκαλούν βλάβες στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας με αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση του δέρματος, που εκδηλώνεται με λεκέδες, ρυτίδες, απώλεια της ελαστικότητας του, την μείωση της άμυνας του δέρματος στις επιθέσεις του περιβάλλοντος, και πιθανές βλάβες στο κυτταρικό DNA.
Το αντηλιακό θα πρέπει να εφαρμόζεται ομοιόμορφα και 30’ πριν από την έκθεση του δέρματος στον ήλιο, πάντα σε στεγνό δέρμα και σε ικανή ποσότητα. Να επαναλαμβάνεται η εφαρμογή του κάθε 2-3 ώρες εφόσον είστε εκτεθειμένοι στον ήλιο όπως και μετά το κολύμπι ή τις αθλητικές δραστηριότητες που προκαλούν έντονη εφίδρωση.